Om Aalsternaars wakker te schudden voor de gevolgen van de klimaatverandering, zijn dinsdag 30 grote affiches met een straf beeld opgesteld langs de invalswegen van de stad. Op het sombere sfeerbeeld van een overstroomde Grote Markt, met standbeeld van Dirk Martens, zijn donkere wolken te zien. Het uurwerk aan het Belfort toont vijf voor twaalf.
Om onze burgers te alarmeren voor de gevolgen van de klimaatveranderingen werd gekozen voor de campagne 'Aalst-aan-zee?', verduidelijken schepenen Ann Van de Steen (SD&P) en Iwein De Koninck (CD&V). 'Iedereen weet dat door de opwarming van de aarde de zeespiegel stijgt, maar toch staan we te weinig stil bij de gevolgen ervan. Als we weigeren actie te ondernemen, komen bepaalde gebieden onder water te staan, zelfs in Aalst.' Het stadsbestuur wijst erop dat het laagste punt in deelgemeente Gijzegem op amper drie meter boven de zeespiegel ligt.
Samen met ruim 5.600 andere Europese steden tekende ook Aalst het burgemeestersconvenant. Verder werd de hoeveelheid CO2 gemeten die op het grondgebied wordt uitgestoten, dat als basis dient voor het Aalsterse klimaat- en energieactieplan. Er volgt nu een participatietraject met onder meer burgers, bedrijven en scholen.
De dertig borden met het doembeeld staan niet toevallig langs de belangrijkste invalswegen van de stad. 'De cijfers leren ons dat 32 procent van de uitstoot door het energieverbruik van Aalsterse gezinnen komt en 36 procent van de uitstoot in Aalst door het autoverkeer wordt veroorzaakt. De auto wat vaker thuis laten, zou dus al een stap in de goede richting zijn.'