We zijn ‘curieus’ in Aalst, zoveel is duidelijk. In het kader van het onderzoek CurieuzeNeuzen, dat de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit nagaat, zijn in totaal 278 meetpunten geselecteerd voor deelname op het grondgebied Aalst. Zaterdag 28 april start het onderzoek officieel en worden alle meetbuizen opgehangen om exact 4 weken later te onderzoeken.

In totaal ontving de Universiteit Antwerpen ruim 52.000 inschrijvingen van zowel inwoners, stadsbesturen, verenigingen en organisaties om de luchtkwaliteit in hun gemeente te meten. Uit deze inschrijvingen werden 20.000 meetpunten geselecteerd op basis van een algoritme dat voor een optimale balans zorgt tussen stad en platteland. CurieuzeNeuzen is het eerste burgeronderzoek dat op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd en waarbij de hele Vlaamse bevolking actief betrokken wordt. Met net geen 150 meetpunten zijn de inwoners in Aalst dus zeker en vast vragende partij naar een analyse van de luchtkwaliteit.

Schepen Iwein De Koninck (Leefmilieu): “Om meer concreet geanalyseerde cijfers te bekomen over de luchtkwaliteit in onze stad te bekomen, hebben we 30 stadsgebouwen ingeschreven voor de campagne. Op 23 maart hebben we bevestiging gekregen dat 27 van onze gebouwen werden geselecteerd waaronder het Administratief Centrum, CC De Werf en Sportcomplex Schotte. Door de stikstofdioxide (NO2) te meten in de straten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in onze stad.”

Zaterdag 28 april start het onderzoek en worden over heel Vlaanderen 20.000 meetbuizen omhoog gehangen. Na exact 4 weken, op 26 mei, worden de meetbuizen ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. De resultaten van het grootschalige onderzoek worden in september 2018 voorgesteld.

Iwein De Koninck (CD&V): “Er zomaar van uitgaan dat de lucht die we inademen goed en gezond is, kunnen we niet. Je ziet niet wat er in de lucht zit en je ziet dus ook niet wat je inademt. Naast de 27 stadsgebouwen zijn er nog 122 andere gebouwen van organisaties, scholen en private woningen geselecteerd. Het thema luchtkwaliteit leeft dus duidelijk onder de mensen. Net daarom is deelname aan de campagne CurieuzeNeuzen zo belangrijk. Elke deelnemer zal ook zijn persoonlijk resultaat ontvangen en zo weten hoe gezond de lucht in zijn straat is. Eénmaal de resultaten bekend zijn, kunnen we het actieplan voor een betere luchtkwaliteit beter uitwerken, meer doelgericht maken en zo specifieke zones in de stad aanpakken.”    

Wie benieuwd is naar de 278 meetpunten in Aalst, kan deze bekijken via onderstaande link.

Omwille van privacy is er uiteraard een correctie doorgevoerd op de locaties.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180316_03412415